Lankytini objektai

9 įdomiausios Vietos, kurias atradau Lietuvoje 2020 m.

checkinlithuania

Dvarai, pažintiniai takai, žemyninės kopos, karjerai, atodangos, piliakalniai – daug įvarių, gražių, įdomių, netikėtai nustebinusių ir pasigėrėjimą sukėlusių vietų Lietuvoje aplankėme praėjusiais metais. Dalinuosi su jumis savo geriausiųjų devintuku. Skaitykite, žiūrėkite, gal ko dar nesatę aplankę, rinkitės ir keliaukite bei pažinkite.

AUKSINIO ELNIO DVARAS

Auksinio elnio dvaras

Auksu žibantis didžiulis briedis ir daugybė kitų unikalių metalo skulptūrų, senovinių motociklų ir ragų muziejai, didelė takeliais išraižyta teritorija – visą tai mes radome Auksinio elnio dvare. Auksinio elnio dvaras yra gražus kaimo turizmo sodybos, įkurtos Telšių rajone, Rapalių kaime, pavadinimas. Nėra tai tikrasis dvaras, kaip mes esame pratę – su kelių šimtų metų istorija, senoviniais pastatais. Sodyba vaizdingoje Žemaitijos vietoje išdygo šiek tiek seniau nei prieš dešimt metų.

Daugiau apie dvarą čia – AUKSINIO ELNIO DVARAS.

PALĖVENĖS (KOMARŲ) DVARAS

Palėvenės dvaras

Tai dvaras, kurį daugelį šimtmečių valdė viena giminė – Komarai. Ir net šiais laikais, kas yra gan reta, jis vėl priklauso Komarų palikuonims, t.y. prieš nelemtąją nacionalizaciją buvusio paskutiniojo dvaro savininko anūkei. Dabar gražiai sutvarkytas, jis mielai laukia lankytojų, norinčių po teritoriją pasivaikščioti ir apsižvalgyti. O lankytojus labai traukia unikalus dvaro vaizdas – jo pašonėje stūksantys, smalsumą keliantys ir gražius kadrus žadantys griuvėsiai.

Daugiau apie dvarą čia PALĖVENĖS DVARAS. 

SKERSABALIŲ KARJERAS

Skersabalių karjeras

Labai jaukus ir fotogeniškas yra Skersabalių karjeras. Daugelis susivilioja čia atvykti pamatę meniškas nuotraukas su karjerą kertančiais ir į vandens telkinį panyrančiais traukinio bėgiais. Realybėje karjeras atrodo taip pat įspūdingai kaip ir nuotraukose. Didžiausias aplinkos grožis atsiveria nuo karjero viršaus – iš ten pasimato ir čia susiformavęs ežeriukas, ir į tolį nuvingiuojanti bėgių gyvačiukė, ir pušų įrėminti statūs šlaitai, likę po to, kai čia buvo iškastas ir išvežtas smėlis.

Daugiau apie karjerą čia SKERSABALIŲ KARJERAS.

ŠEIMYNIŠKIŲ ATODANGA SU KONGLOMERATO UOLA

Šeimyniškių atodanga

Vieta, kuri įsimena ilgam. Dėl savo neįprastumo, netikėtumo, plačių gražių erdvių ir lietuvio akims nedažno uolų vaizdo. Kai kurie Šeimyniškių atodangos papėdėje išsimėtę konglomerato luitai yra kelis kartus didesni už žmogų ir tai įspūdinga. Žinoma, jei lyginsite lietuviškąsias uolas su esančiomis, pavyzdžiui, Alpėse, tai, tikėtina, nusivilsite. Dėl to nelyginkite, o smalsiai pasidairykite po Šeimyniškių atodangą. Kiek žinau, tokio dydžio konglomerato luitų daugiau niekur kitur Lietuvoje nėra.

Daugiau apie šią vietą skaitykite čia KONGLOMERATO UOLA.

RŪDNINKŲ GIRIOS ŽEMYNINĖ KOPA

Rūdninkų žemyninė kopa

Skaisčiai geltono smėlio kopa, kurią formavo mėtomos aviacinės bombos… Nebijokite, bombos ten krito jau daugiau nei prieš 30 metų. Dabar Rūdninkų girios viduryje esančioje kopoje grėsti gali nebent savo grožiu laiką sustabdantys vaizdai ir akių nuovargis nuo ilgo žiūrėjimo į juos. Rūdninkų kopos ruožas siauras, tačiau ilgas – stovint viename jo gale, kito galo nesimato. Norint pasiekti Rūdninkų girioje esančią kopą, teks šiek tiek pasistengti.

Apie kopą rašiau čia RŪDNINKŲ GIRIOS ŽEMYNINĖ KOPA.

KAČĖNIŠKĖS PILIAKALNIS

Kačėniškės piliakalnis

Žodis „gražuolis” Kačėniškės piliakalniui yra tiesiog nepakankamas. Piliakalnis toks dailus, kad norėčiau parsigabenti jį arčiau Vilniaus ir dažniau prie jo leisti laiką. Šis nuostabus piliakalnis stūkso Švenčionių rajone, Sirvėtos regioniniame parke, nediduko Mergežerio ežero pakrantėje. Iki jo veda šviežiai įrengtas to paties pavadinimo pėsčiųjų takas. Vienoje pusėje piliakalnis atsirėmęs į ežerą, kitoje šlapiuoja nediduke pelke. Apie šį piliakalnį reikia ne kalbėti, o jį aplankyti.

Daugiau apie piliakalnį skaitykite GRAŽUOLIS KAČĖNIŠKĖS PILIAKALNIS.

BARSTYČIŲ AKMUO

Barstyčių akmuo

13,4 m ilgio, 7,5 m pločio ir 3,6 m aukščio, o sveria net 680 tonų. Štai toks galingas yra didžiausiu Lietuvos rieduliu tituluojamas Barstyčių akmuo, rymantis Puokės kaime, Skuodo rajone. Akmuo toks didelis, kad norintiems ant jo užlipti, šalia pastatytos kopėtėlės, nes kitaip niekaip.

Apie didįjį akmenį skaitykite šiame mano įraše MILŽINAS BARSTYČIŲ AKMUO.

UOŠVĖS LIEŽUVIS

Uošvės liežuvis

Į tokio keisto pavadinimo vietą tikiausiai verta važiuoti vien dėl jos vardo. Po apsilankymo galima tikėtis tokių dialogų: Kur buvote savaitgalį? „Uošvės liežuvyje“. Sutrikimas ir nustebimas pašnekovų veiduose. Ir kas gi iš tiesų yra tas „Uošvės liežuvis“? Taip vadinama sala esanti pačioje Kupiškio pašonėje, plačiųjų Kupiškio marių (Lėvens tvenkinio) vandenų apsupta.

Daugiau apie salą čia UOŠVĖS LIEŽUVIS.

LOPAIČIŲ PAŽINTINIS TAKAS

Lietuviškas Stounhendžas… Taip galėčiau pavadinti paslaptingame Lopaičių miške įrengtą to paties pavadinimo pėsčiųjų taką ir visą aplink jį esančią teritoriją. Čia, Žemaitijoje, Tverų girininkijoje esančioje, gausia lapuočių augmenija apaugusioje vietoje yra ne tik piliakalnis, tačiau ir puikiai išlikę senosios lietuvių religijos šventvietės elementai, kurių nemaža dalis susijusi su akmenimis. Ši vieta yra žinoma ir populiari. Visų pirma – dėl miške iš žemės trykštančio šaltinio, kuris laikomas šventu.

Daugiau apie šį taką skaitykite įraše LOPAIČIŲ PAŽINTINIS TAKAS – LIETUVIŠKASIS STOUNHENDŽAS.

Lopaičių pažintinis takas

Trakai

Diana Gedeikytė-Jakutienė

Esu Diana - kelionių po Lietuvą (ir ne tik) tinklaraščio www.checkinlithuania.com autorė. Tinklaraštį kuriu jau aštuonerius metus ir jis pilnas mano rekomendacijų, kur keliauti ir ką įdomaus pamatyti Lietuvoje bei pasaulyje. Rašau apie tai, ką pati atrandu, savo akimis pamatau ir man patinka. Kurdama tinklaraštį ir dalindamasi jame savo atradimais labai tikiuosi kelionėms įkvėpti ir kitus, noriu, kad kuo daugiau žmonių gyventų aktyviai ir pažintų savo kraštą, pamatytų, kokia graži yra Lietuva ir koks įdomus visas pasaulis.

www.checkinlithuania.com nugula ir mano sukurti maršrutai, skirti keliavimui po Lietuvą automobiliu.

Po mūsų šalį ir užsienyje keliauju ne tik keturiais ratais, pasaulį tyrinėju ir žygiuodama. Tad tinklaraštyje rasite ir mano žygių istorijų.

Prenumeruokite naujienlaiškį

Informacija apie gražiausias Lietuvos vietas - jūsų pašto dėžutėje.

Palikite savo el. pašto adresą ir pirmieji sužinosite, ką naujo ir įdomaus mes atradome ir siūlome aplankyti.

Loading